Világszabadalommal védett újdonságot mutatott be az olaszországi Repossi gépgyártó vállalat az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon. Gabriele Repossi olasz gépészmérnök, az új rendsodró gép feltalálója bemutatta, hogyan javítja találmánya a begyűjtött szálastakarmány minőségét.

– A RA-Rake egy dupla csillagkerekes rendképzőgép, amely az én ötletemből született meg, és teljes egészében újdonságot jelent. Működésének lényege, hogy a hátsó, fekete kerekek átmérői nagyobbak, ezért ezek érintkeznek a talajjal, és a haladási sebességnek megfelelően forgatják meg a kisebb, fehér kerekeket, melyek összegyűjtik a takarmányt. A gép használatával jóval kevesebb szennyeződés kerül a talajból a takarmány közé, ezáltal a minősége jobb, a fehérje tartalma magasabb lesz – mutatta be a találmányát Gabriele Repossi, az olaszországi Repossi mezőgazdasági gépgyártó ügyvezetője.

Betakarítás 23 km/óra sebességgel

A gép újdonságot jelent abból a szempontból is, hogy a munkasebessége elérheti a 23 km/órát ami az átlagos rendsodrók sebességének a kétszeresét jelenti.

Találmányból világszabadalom az EU támogatásával

– Nagyon sok tesztet végeztünk a milánói egyetemmel közösen, hogy mennyivel jobb minőségű takarmányt lehet begyűjteni ezzel a géppel.  Ehhez finanszírozást kaptunk az Európai Uniótól a Horizon 2020 kutatási program keretében, mert az európai mezőgazdaság fejlődése szempontjából stratégiai fontosságúnak ítélték meg ezt a projektünket, és ez tette lehetővé számunkra, hogy szabadalmaztathassuk az egész világra szólóan – hangsúlyozta Gabriele Repossi.

Kizárólagos forgalmazó Magyarországon a Lakkos Kft.

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon a Ra-Rake rendsodrókat kizárólagos joggal a Lakkos Kft. fogja értékesíteni, és mi fogjuk nyújtani a hazai szervizszolgáltatást is. A rendeléseket már tudjuk fogadni, a gépeket ez év május 1-től tudjuk szállítani a vevőinknek – mondta Kézér Zsolt a Lakkos Kft. értékesítési régióvezetője.